Dress code nőknek: az elegáns, csinos megjelenés alapjai

Dress code nőknek

A dress code sokak számára okozhat kellemetlen perceket. Mit vegyél fel? Nem leszel-e túlságosan alulöltözve, vagy éppen ellenkezőleg: nem lesz túl sok? Manapság már ahány esemény, annyi szabály és illem. Fontos ezért, hogy tisztában legyél az alapvető öltözködési trendekkel. Dress code útmutató nőknek.

A dress code jelentése

A dress code kifejezés azt jelenti, hogy az adott eseményen elvárt valamilyen típusú, általában elegáns öltözék viselete. Ilyen lehet egy bál, vagy hivatalos rendezvény, de akár a munkahelyi megjelenést is előírhatják egyes cégek. A dress code a meghívón van feltüntetve, sokszor azonban nem egyértelmű, mit is várnak el. A

  • male a férfi-,
  • a female jelentése a női ruházatot takarja.

A nők legtöbbször csak irigykednek a férfiakra, nekik milyen egyszerű. Elég felhúzni egy öltönyt, és már kész is. A valóság ennél azonban árnyaltabb. Azt azonban aligha vitatja bárki, hogy a hölgyeknek összességében nehezebb a dolguk. Sokszor még az elegáns és az elegáns között is óriási a különbség, és csak kapkodni tudják a fejüket, hogy melyik lenne az ideális választás. Érdemes tehát áttekinteni a különböző dress code fajtákat, típusokat.

Dress code fajtái

Dress code fajtái

Ami a dress code fajtáit illeti, elég széles a kínálat. Az igazán elegáns, csinos megjelenéstől kezdve a laza ruházatig ma már mindenre van szabvány. Akár az üzleti találkozókra is komfortosabban utazhatunk el, ha tisztában vagyunk az alapvető öltözködési illemekkel. A következő bekezdésekben ezért elindulunk a teljesen hétköznapi viselettől egészen a jéghegy csúcsáig, és megpróbáljuk lefedni a teljes palettát.

Casual: csak lazán, kényelmesen

Kezdjük az alap, hétköznapi viselettel. Ha ezt látjuk a meghívón dress code gyanánt, nem kell rohanni a ruhaboltba, majd órákig, stresszelve készülődni az esemény előtt. Egy-egy ruhafélét azért jobb elfelejteni, természetesen a túlságosan sportos darabok nem erre a stílusra, dress code-ra lettek kitalálva. A túl egyszerű, otthoni viseletnél is azért egy fokkal többre lesz szükség. Hölgyeknél ezt viszont talán mondani sem kell. 

A lehetőségek tárháza viszont így is széles, hogy megmutassuk személyiségünket: vedd magadhoz kedvenc táskádat, ékszered, és mutasd meg ország-világnak!

Casual

Smart casual / business standard: adj magadra, de csak finoman

A smart casual hasonlít az előző bekezdésben foglaltakhoz, egy fokkal mégis elegánsabb öltözködést követel. Előfordulhat céges rendezvényeken, vagy akár esküvőn is. Nőknek az elegáns nadrág, szoknya, vagy blúz lehet az ajánlott viselet. Még akár egy stílusos farmer is beleférhet, de a koptatott, szakított fazonokat azért hagyd otthon. 

Több esetben összekeverik a business standard kifejezéssel is. Ez utóbbi inkább az irodai, üzleti életben megjelenő ruházatot takarja. Egyik alapvető kelléke a blézer, amiből érdemes egy elegánsabb, profibb külleműt választani. Nem ajánlott viszont a sok ékszer hordása, és a kivágott formák viselése sem. Törekedj az egyensúlyra. Az ajánlott színek közé tartozik a fekete, a fehér, a szürke, illetve a sötétkék. 

Business standard

Informal: a visszafogott elegancia

Hasonlít az általános irodai viselethez, azonban itt figyelni kell az időre is: 18 óra előtt belefér a lazább öltözet, esti alkalommal viszont illik az elegánsabb megjelenésre törekedni. Az informal kifejezés ugyanis egy különleges alkalmat is jelölhet, érdemes ezért megnézni, milyen eseményről van szó, és kik lesznek a meghívottak.

Informál

Semi-formal, Formal és Cocktail attire: a mindig nyerő koktélruha 

A semi-formal dress code szintén az időre alapoz. 18 óra előtt mehet a lazább öltözködés, utána viszont jöhet az egyik klasszikus női öltözet, a koktélruha. Ez a kis fekete ruha mindenképpen ajánlott otthonra, hiszen bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor érdemes elővenni a ruhatárból. 

Ritkább esetben, de olykor találkozni a formal kifejezéssel is. Itt is a már jól megszokott 18 órás szabály a mérvadó: előtte elegáns öltözék, utána koktélruha. 

Koktélruha

Black tie: a maximális elegancia

A black tie jelentése a fekete nyakkendő, ami már egy sokkal komolyabb megjelenést takar. Hölgyek esetén az ujjatlan kisestélyi ruha, vagy az elegáns koktélruha az illendő viselet, illetve a szoknyás, vagy nadrágos női szmoking forma. A női, szofisztikált megjelenés az elvárt, hivatalos, komoly eseményeken pedig célszerű a fekete, illetve sötétkék színeket előnyben részesíteni.

Black tie

White tie: a csúcsok csúcsa

A white tie, vagyis a fehér nyakkendő a legkomolyabb dress code szabály. Ha valaki megnéz egy Oscar-gálát, vagy hasonló díjátadót, puccos eseményt, leginkább az ehhez hasonló alkalmaknál találkozhat vele. Itt a létező legelegánsabb megjelenésre kell gondolni. Hölgyek esetén a nagyestélyi, földig érő, elegáns viselet az elvárt. Habár nem előírás, érdemes hosszú kesztyűt is felvenni. A túlzottan dekoltált sem feltétlenül jó, összességében az egyszerű, viszont minél elegánsabb ruházatra érdemes törekedni.

White tie

Összegző

Jól látni tehát, hogy a dress code szabályok elég eltérőek. Ennek ellenére mégis több típusnál megvan az a fajta szabadság, ami nem teszi kényelmetlenné a készülődést. Általánosságban az elegáns, kellően komoly, mégsem túl feszes öltözék az, ami a legtöbb esetben ideális választást jelent. Persze joggal merül fel a kérdés, honnan szerezzük be a kellően divatos, fiatalos, mégis kényelmes ruhákat. Ráadásul elérhető áron. 

A THREEE kollekciót olyan klasszikusok hősnői ihlették, mint a Twin Peaks, az X-akták, vagy akár a Ragyogás. Amennyiben téged is meggyőztek azok a nők, akik mindig erősek voltak, talpra álltak, illetve szeretnél rájuk hasonlítani kicsit, előtted a lehetőség. Missziónk ugyanis egy követendő, régi/új nőtípus megidézése.