Meleg színek: tavaszi, őszi hangulatú ruhák, divatok

Meleg színek

Színek. Tudjuk, mik azok, hogy van fekete, fehér, kék, piros, sárga, zöld és még megannyi árnyalat. Magával az összetételével, a keverésével azonban valószínűleg legutóbb az iskolapadban foglalkozhattál. Léteznek továbbá meleg színek, illetve hidegek, semlegesek is. A színek keverése, összetétele pedig erősen meghatározza öltözködésünket, ezáltal megjelenésünket is. 

Ha már tisztában vagyunk a legalapvetőbb tudnivalókkal, feldobhatjuk a kollekciónkat. Ebben a bejegyzésben pedig kitérünk rá, mit is érdemes tudni a színekről, azok keveréséről, milyen meleg színű ruhákat szoktak hordani a divat világában, illetve hogyan válhatsz a színek világának mesterévé. 

Mik azok a színek?

Talán kissé furcsa kérdésnek hangzik, ámbár tedd a szívedre a kezed, te tudnál válaszolni rá? A definiáláshoz ugyanis nem árt némi tudomány, és fizika. A színek ugyanis a fény, és a sötétség, illetve a fény és a tárgyak kölcsönhatásából jönnek létre. Egyfajta 

 • elektromágneses rezgéshullámok, 

amelyeknek nincs is igazi formája, csak az agyunk által képződnek láthatóvá. Ha ez így sok, akkor nézzük kicsit egyszerűbben.

Bizonyára te magad is elgondolkodtál rajta gyerekként, hogy mi van, ha egyedül vagy a világban, vagy mindenki mindent máshogy lát. Például a színeket. Ami neked piros, az a másiknak kék, és így tovább. Ha ennyire drasztikusan nem is, de van ebben az elképzelésben némi igazság, ugyanis mindenki egy kicsit máshogy érzékeli a színeket. Ez annak köszönhető, hogy más fogalmakat, érzelmeket kötünk hozzájuk. 

Meleg színek és hideg színek

A színkör

A színkör 1666-ban készült el Isaac Newton jóvoltából. Ez alapján három csoportot képezhetünk:

 • Elsődleges színek: vörös, kék, citromsárga.
 • Másodlagos színek: zöld, lila, narancs.
 • Harmadlagos színek: az elsődleges-, illetve másodlagos színek keverékei.

Meghatározhatunk továbbá színpárokat, amelyek a színkör egymással szemben álló színeit mutatják. Az elemzésben azonban még tovább mehetünk. Az eltérő világosságú árnyalatok esetén 

 • monokróm-, 
 • az egymás mellett álló színeknél analóg-, 
 • a színkörön elhelyezkedőknél pedig komplementer színekről 

beszélünk. Utóbbi típus felelős például az igazán élénk, kontrasztos megjelenésért is.

Színkör

Alapszínek

Alapszínek alatt lényegében az elsődleges színeket értjük, vagyis a 

 • tiszta piros, a
 • tiszta kék, és a 
 • tiszta citromsárga 

tartozik ide. Ebből a három színből szinte végtelen mennyiségű, további típusokat keverhetünk. Ha ezekből kettőt összekeverünk, megkapjuk a másodlagos színeket. A harmadlagos színek – ahogyan korábban említettük – pedig az elsődleges- és másodlagos színek keverékei.

Színek keverése

A színek keverése egy elképesztő lehetőség. Belegondolni is döbbenetes, hogy a tudomány jelenlegi álláspontja szerint több mint 20 millió szín is létezhet. Ráadásul mindezt úgy, hogy a három alapszínből keverjük őket. Nem beszéltünk még a fehérről és a feketéről, amelyekkel árnyalhatjuk az egyes színeket, világosabbra, vagy sötétebbre. A szürkével is dolgozhatunk, ha egy kicsit “visszavennénk” az adott szín élénkségét.

A színek hatásai

A színek meghatározzák az életünket. Nem véletlen, hogy egy adott épületben miként van kifestve a fal, vagy egy márka logója milyen színeket alkalmaz. Ez ugyanis nagyon erősen befolyásolja a tudatalattit is. Fokozhatja, csillapíthatja az érzéseinket. Használható akár gyógyításra is. Bizonyára mindenki megkülönböztet férfias, és nőies színeket. 

Demonstrálhatja az erőt, vagy épp a lágyságot is. Az üzleti életben is meghatározó, például egy-egy honlap elkészítése során, hogy miként kombinálják, árnyalják a megjelenést, ugyanis ezek hatékony alkalmazása vonzza a látogatókat, vásárlókat, ügyfeleket. A színeknek tehát óriási a hatása, és nagyon nagy szereppel bírnak a ruhaiparban, így az öltözködési szokásaink kialakításában is.

Színek hatásai

Meleg színek

Ha már képbe kerültünk az alapfogalmakkal, el is érkeztünk bejegyzésünk fő témájához, a meleg színekhez. Nagyon egyszerűen onnan ered a kifejezés, hogy egy adott tárgy, vagy ruha milyen hőérzetet kelt az emberben. Ezek lényegében a színkör egyik felén, a sárgától a liláig található színeket jelentik. 

A meleg színek közé tartozik az alapszínek közül kettő, a

 • sárga, és a 
 • piros. 

A színkört megfigyelve így azt láthatjuk, hogy a sárgás-narancsos-pirosas színek képzik a meleg színcsoportok kategóriáját.

Meleg színek hatásai a divat világában

Milyenek is ezek a meleg színek a mindennapokban? Honnan tudjuk, hogy az adott ruha meleg, hideg, vagy épp semleges? Nos, ez nem olyan egyszerű, de azért nem is bonyolult. Ha bemegyünk egy üzletbe, és kinézünk egy ruhát, akkor nem minden esetben lehet látni, hogy pontosan melyik árnyalatból is van benne a legtöbb. Ilyenkor segíthet, ha odavisszük az ablakhoz, hogy jobban lássuk. Az árnyalatok megkülönböztetése pedig színérzék, és gyakorlat kérdése is. 

A meleg színeket azért az esetek többségében fel lehet ismerni. Hiszen mindenki szereti, kellemesek a szemnek. A hideg színek pedig nagyjából ennek az ellentetjét jelentik. Képzeljük el úgy, mint a nyarat a tél ellen. Persze vannak, akik jobban szeretik a havat, így igaz ez az öltözködési szokásokban is. A kakukktojás pedig a fekete és a fehér, ami a semleges színeket teremti meg.

Nem lehet tehát azt mondani, hogy mindenkinek a meleg színek állnak jól. A színek keverésének és a végtelen lehetőségeknek köszönhetően azonban megtalálhatjuk a számunkra ideális stílust. 

Meleg színek

Meleg színű, egyedi ruhák vásárlása

A meleg színek használata tehát a divat, és az öltözködési szokásaink világában is nagyon előnyös lehet. Egy-egy jól eltalált szettel könnyen kitűnhetünk a tömegből, pozitív értelemben. Már csak meg kell találni azt a helyet, ahol elkezdhetjük a shoppingolást. Napjainkban ehhez rohangálni sem feltétlenül szükséges, hiszen otthonról, kényelmesen is válogathatunk. 

A THREEE kollekciót olyan klasszikusok híres hősnői ihlették, mint a Twin Peaks, az X-akták, vagy épp a Ragyogás. Ha téged is meggyőztek azok a nők, akik mindig erősek voltak, talpra álltak, most a nyomukba léphetsz. Missziónk ugyanis egy követendő, régi/új nőtípus megidézése. Nézz körül széles kínálatunkban, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy foglalj időpontot szalonunkba!