Homokóra alak: divatos öltözködési tippek 2022-ben

Homokóra alak

Egy hölgynek érdemes tisztában lenni vele, milyen testalkattal rendelkezik. Minden egyes ruhának, öltözködési szokásnak és viseletnek óriási szerepe lehet abban, hogy kiemelje az alkatunkat. A homokóra alak valódi szépségideál. Ebben a bejegyzésben pedig elmagyarázzuk, mit is jelent ez valójában, illetve milyen öltözködési tippeket érdemes betartani ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk. 

Mi az a homokóra alak?

A homokóra alak fő ismertetőjegye az arányosság, ami elsősorban a mell- és csípőbőséget takarja, keskeny derék mellett. A lábak szintén egyensúlyban vannak, a vállak pedig kerekek. Marilyn Monroe is ilyen, szinte tökéletes testalkattal rendelkezett. Ehhez azonban az is kellett, hogy odafigyeljen az öltözködésére, a megfelelő ruhákat vegye fel napról napra. Korunk egyik legszebb színésznője, Margot Robbie szintén ezzel az alakkal büszkélkedhet. Kedvenc sztárjaink öltözködési szokásai is segíthetnek abban, hogyan érjük el mi is ezt a fajta tökéletességet. 

A rossz hír, hogy a homokóra alakkal valaki szinte együtt születik, míg másnak csak komoly edzések, befektetett munka árán érhető el. Ilyenkor pedig több mindenre is figyelni kell. Az egyik legfontosabb, hogy a deréktáji zsírréteget eltávolítsuk. Másrészt erősíteni kell a törzs mélyen fekvő izmait, amelyek egyben tartják a derekat. Régebben bevett szokás volt, hogy a hölgyek fűzőt hordtak, ezzel összeszorítva a derekat és lényegében térdre kényszerítve a szervezetet, hogy a zsírt máshol raktározza el. Működött. 

Homokóra testalkat

Testalkat típusok

A homokóra alak tehát lényegében egy testalkat típus. Ennek ellenére meghatározhatunk további kategóriákat, amelyek például a csípő erősségétől, a derék vastagságától függnek:

 • alma típusról akkor beszélünk, ha vastag a derék,
 • a körte típus fő jellemzője pedig az erős csípő.

Egyeseknél előfordulhat, hogy a vastag karok miatt szélesebbnek tűnik a váll, ekkor ún. fordított háromszög alkatról beszélhetünk. Egyenes alkat pedig az, amikor a mell- és vállbőség szinte azonos. 

A testalkat típusát tehát úgy tudjuk meghatározni, hogy megmérjük a következő testrészek méretét:

 • Mellbőség
 • Derékbőség
 • Csípőbőség
 • Vállbőség

A tükörbe nézve pedig láthatjuk a kisebb-nagyobb eltéréseket, jellemzőket. 

A homokóra testalkat jellemzői

Ebben a cikkben a homokóra alakról beszélünk részletesebben. A fő jellemzőt, az arányosságot már említettük. Ahhoz, hogy meghatározzuk, ebbe a kategóriába tartozunk-e, érdemes feltenni magunknak pár kérdést. Ezek a következők:

 • Azonos szélességű a vállunk és a csípőnk?
 • Nagyobb a mellkasunk?
 • Enyhén kerekek a vállaink?
 • Teltebbek a combjaink?
 • Íves, és domború a testünk?
 • Hasonlítunk Marilyn Monroe-ra, Margot Robbie-ra, vagy Salma Hayek-re?

Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, jó eséllyel homokóra testalkattal rendelkezünk. Ezt felismerni dicséretes, de a java még csak most jön. El kell kezdeni vásárolni. Méghozzá úgy, hogy az alkatunkhoz tökéletes passzoló ruhadarabokat vegyünk, tudjuk, hogyan is emelhetjük ki a legjobban a “homokórát”.  

Homokóra alkat

A homokóra alkat típusai

A homokóra ideális mérete a 90-60-90 (mell-, derék- és csípőbőség). A kategóriát pedig tovább bonthatjuk az alábbiak szerint:

 • Arányos homokóra: a mell- és csípőbőség csak kicsit nagyobb, vagy kisebb a másiknál, illetve a derékbőség egyiktől sincs távolabb, mint 25-26 cm. 
 • Mellben erős homokóra: itt a mellbőség a nagyobb, a derékbőség pedig kisebb.
 • Csípőben erős homokóra: a csípőbőség nagyobb, a derékbőség pedig kisebb.

Jellemző még a kanálforma, ami utóbbira hasonlít, annyi különbséggel, hogy a derékvonaltól kiszélesedő csípőtől jellegzetes. 

Öltözködési kisokos homokóra testalkat esetén

Az egyik legfontosabb dolog az öltözködés során az egyensúly. A homokóra alak az arányosságot képviseli, törekedjünk rá, hogy a különböző testrészeink harmóniában legyenek egymással. Egyesek praktikákkal pedig domborulatokat hozhatunk létre, kiemelhetjük azokat a részeinket, amelyeket csak szeretnénk. A színek megfelelő használata pedig csodákra képes. 

Mit viseljünk?

Rendben, de akkor mit viseljünk? Jó lesz ez a felső, biztos nem rossz ez a nadrág? A jó hír, hogy ez esetben viszonylag szélesek a lehetőségeink. Az meg pláne, hogy a homokóra testalkat esetén a fölösleget a test egyenletesen raktározza el, ezért egy kis túlsúly nemhogy probléma, hanem még jól is állhat. 

Homokóra alak öltözködés

Mivel a test arányos, karcsú derékkal jár, egyfajta kiegyensúlyozottságra érdemes törekedni. A természetes sziluetthez pedig a felső- és alsótest arányos öltöztetésére van szükség. A tekinteteket pedig irányítsuk a derékrészre, tehát azt emeljük ki. Ezáltal elérhető a vonzó, szinte tökéletes, nőies megjelenés. 

Remek megoldást jelentenek tehát a testre szabott sziluettek, a derekat kiemelő női felsők, szoros fazonok. Egy alkalmi blézer, vagy dzseki pedig kövesse a test természetes vonalát, szintén a derékra helyezve a fókuszt. Női kabát esetén olykor az egyszerűségre törekvés a legnagyszerűbb. Nadrágok esetén pedig a széles szárú, laza szabású variációk jelenthetnek hatásos alternatívát. 

Mit NE viseljünk?

Érdemes kerülni bizonyos ruhadarabokat, stílusokat. Idetartoznak például az alaktalan, bő ruhák, vagy az olyan kombinációk, amelyek eltakarják a derekat. A túl szoros felsők sem lesznek jók minden esetben, ahogyan széles ülepű nadrág sem tartozik a 10/10-es megoldások közé. Tartsuk szem előtt, hogy a kiemelendő testrészeket ne fedjük el, azzal ugyanis teljesen odavághatjuk az összképet, hiába rendelkezünk egyébként tökéletes homokóra alkattal. 

Irány shoppingolni!

A homokóra testalkat mellé ideális női ruhákat találhatsz. Legyen szó szoknya, overál, vagy éppen női kabát viseléséről. Ennél a típusnál tehát megvan az a fajta szabadság, ami mellett kényelmesen válogathatunk. Persze joggal merül fel a kérdés, honnan szerezzük be a kellően divatos, fiatalos, mégis kényelmes ruhákat. Ráadásul jó ár-érték mellett.

Homokóra testalkat és női ruha vásárlás

A THREEE kollekciót olyan klasszikusok hősnői ihlették, mint a Twin Peaks, az X-akták, vagy akár a Ragyogás. Ha téged is meggyőztek azok a nők, akik mindig erősek voltak, talpra álltak, előtted a lehetőség, hogy a nyomukba lépj. Missziónk ugyanis egy követendő, régi/új nőtípus megidézése.